Пређи на садржај

Fenomen ikone na izložbi u SANU

Извор: Викиновости


21. април 2011.
BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Izložba "Ikona, srpska duhovna i istorijska slika", autora Andreje Vujnovića, na kojoj je fenomen ikone prikazan sa oko 100 eksponata, otvorena je u četvrtak u Galeriji Srpske nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Izložbu je otvorio akademik Gojko Subotić koji je tom prilikom rekao da se reč ikona danas znatno šire upotrebljava nego pre deceniju ili dve i da se njena upotreba proširila iz religiozne oblasti i na svakodnevni život.

"To je i prikazano na izložbi koja se odnosi na pojavu ikone od početaka koji sežu u kasnoantički period, zatim kroz razvojne faze, osporavanja i prihvatanja do kanonizacije u okviru Vizantijskog carstva", rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedan segment izložbe posvećen je ukazivanju na ishodišta ikonopisa od samog Hrista i apostola, a na izložbi je istorija ikone predstavljena do naših dana u kojima reč ikona poprima nova značenja u popularnoj kulturi.

U drugom delu izložba omogućuje da se na osnovu sačuvanih i dostupnih originala i kopija ikona, kao i prikaza njihove funkcije na scenama koje sadrži zidno srednjovekovno slikarstvo, stekne uvid u danas veoma okrnjenu celinu srpskog ikonopisa.


Извор[уреди]