Evropa mora da ceni napore Srbije na putu ka EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

10. мај 2010.
BEOGRAD, 10. maja 2010. (Beta) - Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Djanfranko Fini izjavio je u ponedeljak u Beogradu da je Srbija deo Evrope i da je neophodno da Evropska unija što pre zaokruži svoju mapu i u nju uključi i zemlje Zapadnog Balkana.

"Srbija je deo Evrope u geografskom, ali pre svega u kulturološkom smislu, i neophodno je da EU uključenjem balkanskih zemalja što pre zaokruži svoju političku mapu", rekao je Fini posle razgovora sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom DJukić-Dejanović.

Italija je uverena da Evropa treba da pošteno oceni napore Srbije na putu ka EU, rekao je italijanski zvaničnik i dodao da Evropa ne sme da "primenjuje dvostruke aršine u odnosu na zemlje koje žele da uđu u Uniju".

On je ukazao i na mogućnost jačanja saradnje Italije i Srbije, koja je već na visokom nivou, kada Srbija postane član EU i rekao da je italijanski parlament spreman da kao prvi u Evropi ratifikuje Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da 131 godina diplomatskih odnosa dve zemlje treba da bude obaveza za "jačanje i inteziviranje budućih odnosa". Ona je zahvalila Italiji, italijanskom parlamentu i narodu za podršku Srbiji na putu ka EU.


Извор[уреди]