Euleks zatražio od Martija da dostavi dokaze o izveštaju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. децембар 2010.
PRIŠTINA, 20. decembra 2010. (Beta) - Misija Evropske unije na Kosovu(Euleks) zatražila je od izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija da joj dostavi dokaze o navodima koje je izneo u izveštaju o kriminalnim aktivnostima određenih grupa i ličnosti sa Kosova, među kojima je i dosadašnji premijer Hašim Tači.

U izjavi agenciji Rojters, portparol Euleksa Bljerim Krasnići rekao je da je misija EU uputila pismo Diku Martiju u kojem ga "ohrabruje da tužilaštvu u okviru Euleksa ponudi informacije ili podatke koji mogu da rasvetle sumnje iznete u izveštaju".

Marti je u izveštaju čiji je predlog usvojio Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Saveta Evrope premijera Kosova u ostavci Hašima Tačija optužio da predstavlja "vrh" kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i ljudskim organima krajem rata na Kosovu 1999. godine.

Tači je te navode kategorički odbacio i zatražio da se što pre o optužbama koje je izneo Marti otvori međunarodna i domaća istraga i izrazio spremnost institucija Kosova da pomognu takvu istragu.

Izveštaj Martija indirektno optužuje i Albaniju zbog trgovine organima u "žutoj kući" u jednom naselju u blizini granice. Najviši zvaničnici Albanije su odbacili navode u izveštaju Martija i ocenili ih kao skandalozne.


Извор[уреди]