Euleks sposoban za istragu i zaštitu svedoka

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. јануар 2011.

Brisel / Belgija (Beta) - Euleks je sposoban da sprovede istragu o navodima Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i raspolaže programom za zaštitu svedoka u saradnji s članicama Evropske unije, izjavila je u četvrtak za agenciju Beta portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Kocijančič je to rekla reagujući na ocenu Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, da Euleks nije u stanju da sprovede istragu o tim zločinima i zaštiti svedoke i da je potrebno stvoriti pouzdan međunarodni mehanizam za tu istragu.

Dik Marti je, u intervjuu frankurtskom dnevniku Vesti, rekao da ne veruje da „Euleks onako kako je primoran da radi danas i kako je danas organizovan, može da izvrši te zadatke da sprovede istragu na ozbiljan način“.

Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, ukazala je na to da „Euleks ima iskustvo i sposoban je da obrađuje osetljive i slučajeve na visokom nivou, uključujući i zaštitu svedoka“.

Zamoljena da oceni stav organizacije za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč da je nužno postaviti posebnog međunarodnog tužioca, jer Euleks u postojećim okolnostima na Kosovu nije u stanju da sprovede istragu, Maja Kocijančič je uzvratila da za to nema potrebe.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg