Euleks radi na nastavku istrage o navodima Martija

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

30. септембар 2011.
Приштина-  (Beta) - Euleks preduzima sve neophodne korake kako bi specijalna istraživačka radna grupa nastavila preliminarnu istragu o trgovini organima, potvrdila je u petak portparol te misije EU na Kosovu Irina Gudeljević.

Šef UNMIK-a Farid Zarid najavio je 31. avgusta na sednici UN u Njujorku da će Euleks u septembru početi istragu navoda iz izveštaja izvestioca SE Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

„Preduzimamo sve neophodne korake da bi ta radna grupa što je pre moguće nastavila preliminarnu istragu, koju je Euleks zapoceo u januaru“, kazala je Gudeljević za agenciju Beta.

Američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan je 29. avgusta za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Euleksa koji treba da istrazi navode izvestaja o trgovini organima tokom rata na Kosovu 1999. koji je Marti podneo Savetu Evrope u decembru 2010.

„Radna grupa na čije je čelo postavljen Džon Klint Vilijamson nastaviće ispitivanje navoda iz izvestaja Dika Martija“, dodala je ona.

Više stotina zatvorenika je prema saznanjima bivše glavne tuziteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, izmedu 1998. i 2000. godine bilo, od pripadnika OVK „nehumano tretirano“, i posle zlostavljanja su nestali bez traga.

Извор[уреди]