Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu

Извор: Викиновости


23. april 2012.
Brisel/ Belgija (Beta) - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je u ponedeljak u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da NATO „mora da preuzima zadatke i odgovornosti koje nismo predvideli, posebno na severu Kosova“.

„Verujemo da nam je potrebna tesna saradnja kako bismo zajamčili da imamo pravu podelu posla između NATO i Evropske unije“, istakao je Rasmusen u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.

„Mi bismo jako voleli“, naglasio je Rasmusen, „da se osvedočimo u snažnu ulogu Evropske unije kroz snažan Euleks“.

Obraćajući se poslanicima parlamenta Evropske unije on je rekao da se „otud nada da ćete vi moći da iskoristite vaš upliv kako bi se obezbedilo da Euleks ima prikladna sredstva“.

NATO diplomatski izvori su ranije iznosili zamerke da je Kfor tokom incidenata prošle godine na severu Kosova morao da preuzima i policijsko-bezbednosne zadatke, za šta po mandatu nije nadležan. Ovi izvori su isticali da se otud s velikom pažnjom očekuje ishod preispitivanja i reorganizacije Euleksa u nadležnim telima EU.

Rasmusen je veliki deo izlaganja posvetio i majskom susretu vođa NATO u Čikagu, rekavši da tad neće biti rasprave niti odluke o pozivu nekoj zemlji da uđe u članstvo Atlantskog saveza.

Čelnik NATO je ponovio da u Čikagu neće biti susreta lidera Atlantskog saveza s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali naglasio da se strategijska saradnje dve strane nastavlja.

Извор[уреди]