Euleks da preuzme odgovornost i procesuira

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. децембар 2010.
STRAZBUR/BEOGRAD, 20. decembar 2010. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u ponedeljak da Euleks treba da preuzme odgovornost i što pre procesuira slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu.

"Mi smatramo da ovo pitanje treba osloboditi bilo kakve politizacije, da je interes Srbije da se ceo slučaj što pre procesuira, da Euleks preuzme odgovornost jer ovo jeste isključivo pitanje koje je preduslov u uspostvaljanju procesa pomirenja u celom regionu", rekao je Lajić u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Strazbura.

Ljajić i direktor Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović u ponedeljak borave u Strazburu gde sa zvaničnicima SE razgovaraju o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu nakon bombardovanja 1999. godine.

Oni su u dosadašnjim susretima sa komesarom za ljudska prava Tomasom Hamarbergom i generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Mateom Sorinasom izneli očekivanja Srbije nakon objavljivanja Martijevog izveštaja i usvajanja nacrta tog izveštaja i nacrta rezolucije u Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava.

"S obzirom da je Srbija učinila puno u procesuiranju krivičnih dela iz oblasti ratnih zločina, da je naše tužilaštvo za ratne zločine do sada procesuiralo 383 predmeta u postupku ratnih zločina, samim tim, očekujemo da i drugi to učine, u konkretnom slučaju da to uradi Euleks", rekao je Ljajić.


Извор[уреди]