Euleks: Više od 80 istražnih radnji u toku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

27. decembar 2012.
Priština-  (Beta) Euleksove sudije su od dolaska na Kosovo decembra 2008. godine, donele 24 presude u slučajevima ratnih zločina, izjavio je novi šef Izvršnog odeljenja EU misije na Kosovu Mats Matson i ukazao da taj proces nije brži jer ne sme biti greške.

„Do sada je potvrđeno i osam optužnica, i očekuje se otpočinjanje sudskih pretresa u tim slučajevima“, kazao je Matson za agenciju Beta i dodao da je toku i 81 istražna radnja u slučaju ratnih zločina.

Matson je podsetio da su to rezultati misije Euleksa na Kosovu koja je postala operativna pre nešto više od tri godine.

„Neke slučajeve ratnih zločina je započeo UNMIK, ali je Euleks takođe započeo nekoliko novih slučajeva“, kazao je Matson i dodao da su u misiji svesni da mnogi traže brzo kažnjavanje počinioca ubistava, ali i da je za ostvarivanje pravde potrebno vreme.

„Istraga mora otkriti istinu o tome šta se dogodilo. Nema opravdanja ako pogrešna osoba bude zatvorena kao ni olakšanja za žrtve ako pravi počinioci ne budu kažnjeni za zločin. To neće koristiti nikome, a naročito ne pravnom sistemu Kosova“, kazao je on.

Kako te 24 presude pokazuju, ratni zločini na Kosovu počinili su pojedinci različitih nacija i svi zaslužuju istu pažnju pravnog sistema, kazao je Metson.

„Broj optuženih koji su krivično gonjeni i protiv kojih su donete presude treba da odražava proporciju (???) prema etničkom sastavu stanovništva na Kosovu“, navodi novi šef Istražnog odeljenja misije.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg