Euleks: Istraga uvek ponovo može biti otvorena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

12. август 2011.
Гораждевац-  (Beta) - Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je povodom osme godišnjice ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu za koje niko nije odgovarao, da ta misija uvek može ponovo otvoriti istragu ukolio tužilac dobije informacije relevantne za rasvetljavanje tog zločina.

Euleks je krajem prošle godine, usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a. Misija EU stigla je u Pokrajinu u decembru 2008. godine.

„Eulex je stalno ohrabrivao građane da dostave informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim strašnim zločinom. Tužilac je odlučio da zatvori slučaj, jer policijska istraga nije dovela do bilo kakvih rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan“, kazala je Gudeljević za agenciju Beta.

Gudeljević je navela da istraživati zločin mnogo godina nakon što se dogodio predstavlja veliku poteškoću za tužilaštvo. „Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti otvorena ako se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi istragu mogle da pokrenu napred“, rekla je portparolka.

Nepoznate osobe pucale su 13. avgusta 2003. godine na srpsku decu koja su se kupala na reci u blizini Goraždevca i tom prilikom ubile dvoje i teško ranile četvoro dece. Sutra, kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen pomen ubijenim dečacima. Parastosu, koji će služiti Vladika Teodosije, prisutvovaće i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg