Пређи на садржај

Erste Banka do sada finansirala projekte obnovljivih izvora energije sa 12,5 miliona evra

Извор: Викиновости


7. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Erste Bank a.d. Novi Sad je do sada sa 12,5 miliona evra finansirala izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije. Njihova ukupna snaga je 8 MW. Reč je o sedam malih hidroelektrana i jednom biogas postrojenju.

Pet malih hidroelektrana kompanije Eco Energo Group, izgrađenih na reci Vlasini u okolini Crne Trave i sufinansiranih investicionim kreditom Erste Banke 2010. godine, završene su i počele da rade tokom 2012. godine. U Vrbasu uskoro počinje da radi biogas postrojenje kompanije Mirotin Energo, takođe finansirano investicionim kreditom Erste Banke.

Najnoviji projekat, male hidroelektrane Rečica i Crkvina na reci Bistrici u mestu Bistrica kod Nove Varoši, ulazi u fazu izgradnje. Radovi počinju u petak 7. septembra. Reč je o projektu privrednog društva W&W Energy iz Kragujevca. Mala hidroelektrana Crkvina imaće ukupno instalisanu snagu od 960 KW sa projektovanom godišnjom proizvodnjom od 4.296.330 kilovat sati. Ukupna visina investicije je 1,25 miliona evra, od čega je 80% sredstava obezbeđeno kroz projektno finansiranje od strane Erste Banke. Mala hidroelektrana Rečica imaće ukupno instalisanu snagu od 1.400 KW sa projektovanom godišnjom proizvodnjom od 6.736.160 kilovat sati. Ukupna visina investicije je dva miliona evra, od čega je 80% sredstava obezbeđeno kroz projektno finansiranje od strane Erste Banke.

"Realizovanje ovakvih projekata često podrazumeva veoma kompleksne aktivnosti, i za nosioce projekta i za finansijere. Želeći da podržimo razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, u kojoj leži veliki potencijal, razvili smo specifično znanje koje klijentima omogućava da se upuste i u najzahtevnije poduhvate", izjavila je Aleksandra Gajić, direktorka Sektora poslova s pravnim licima Erste Bank a.d. Novi Sad. Ona je naglasila i važnost znanja i iskustva koje Erste Grupa ima u finansiranju ovih projekata u regionu, na koje se Erste Banka može osloniti i pomoći budućim investitorima i prilikom strukturiranja projekata.

Извор[уреди]