Eksplozije potresle Grčku

Извор: Викиновости


2. септембар 2009.
Atina/ Grčka

Snažna eksplozija ispred Atinske berze u sredu (2. septembar) ujutru uzrokovala je veliku štetu na zgradi i obližnjem salonu automobila i uništila osam vozila, uključujući kombi u kojem je bila postavljena bomba ručne izrade.

Žena koja je u to vreme prolazila tuda pretrpela je povrede od razbijenog stakla.

"Uprkos ogromnoj materijalnoj šteti koja je naneta zgradi u današnjoj eksploziji, Atinska berza će normalno raditi", navodi se u saopštenju berze.

Na fotografijama sa lica mesta vide se članovi antiterorističkog tima kako prikupljaju dokaze iz oblasti koju je blokirala policija. Saobraćaj duž prometnog autoputa ispred berze bio je blokiran više od sat vremena.

Manje od 30 minuta posle napada, druga bomba ručne izrade eksplodirala je ispred prostorija ministarstva za Makedoniju i Trakiju u severnom gradu Solunu, uzrokujući neznatnu štetu na zgradi, ali povređenih nije bilo.

Mada su pre obe eksplozije upućeni anonimni upozoravajući pozivi grčkim medijima, policija je rekla da ne može da potvrdi da su dva incidenta povezana. Komponente bombe bile su slične onima koje koristi ekstremistička Revolucionarna borba, grčka teroristička grupa koja se pojavila u setembru 2003. kada je preuzela odgovornost za dva bombaška napada na sudove u Atini u razmaku od 30 minuta.

Ta militantna organizacija izvršila je raketni napad na američku ambasadu u Atini u januaru 2007. i veruje se da stoji iza niza drugih napada, uključujući pokušaj ubistva bivšeg ministra kulture Jorgosa Vulgarakisa. Ranije ove godine ta grupa je postavila snažnu bombu u automobilu ispred sedišta američke bankarske grupe Sitibank u Atini. Policija je deaktivirala napravu i sprečila eksploziju.

Portparol policije Panajotis Statis rekao je u sredu da "metodologija" napada na Atinsku berzu ukazuje na Revolucionarnu borbu.

"Svi dokazi pokazuju da je to bio teroristički napad", rekao je on novinarima, dodajući da još uvek niko nije preuzeo odgovornost.

Prema rečima policije, kombi u kojem je bomba bila sakrivena ukraden je u ponedeljak u Atini.

Revolucionarna borba pojavila se posle raspada zloglasne levičarske militantne organizacije koja je odgovorna za ubistvo četiri američka zvaničnika i 19 drugih stranih diplomata i Grka tokom svoje 27-godišnje kampanje terora. Među žrtvama je i suprug ministarke inostranih poslova Dore Bakojani. Ta marksistička grupa rasturena je 2002, kada su grčke vlasti uhapsile njene lidere koji se sada nalaze u zatvru.

Извор[уреди]