Ekonomska podrška Rusije dobrodošla

Извор: Викиновости


7. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Direktorka beogradskog Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je kao "dobrodošlo" jačanje ekonomske saradnje Srbije sa Rusijom, rekavši da i zemlje EU pogođene krizom traže podršku Rusije.

„I zemlje EU, zbog velike krize, za pomoć su se obratile Rusiji. U ovom trenutu Kipar čeka odobrenje od pet milijardi evra, a do sada je dobio 2,5 milijarde evra od Rusije. Ekonomski aspekt pomoći nije nepoznanica ni zemljama koje su već članice EU. Svako pokušava da u ekonomiji izvuče maksimum“, rekla je Joksimović agenciji Beta.

Navodeći da je EU i dalje najveći ekonomski partner Srbije, Joksimovićeva je rekla da će EU veoma pažljivo posmatrati da li je ekonomska podrška Rusije Srbije "zasnovana na tržištu i demokratskim principima, poštovanju tenderske procedure".

„EU neće tolerisati nikakav privilegovan pristup ruskim kompanijama u Srbiji. Zato je važno da Rusija, zbog podrške politici prema Kosovu, nema privilegovan pristup u privatizacijama domaćih kompanija i to je nešto što se sigurno ne bi tolerisalo“, rekla je Aleksandra Joksimović.

Što se tiče ulaska ruskog kapitala, dodala je ona, Srbija nije jedinstven slučaj u regionu, budući da je Crna Gora "u jednom talasu primila ruski kapital u značajnom procentu" i ostala je na evropskom putu i "otišla korak ispred Srbije".

Aleksandra Joksimović je ocenila da prvi potezi nove vlade pokazuju da je ostala "na koloseku" spoljne politike koju je vodila prethodna vlada. "Ostala je posvećena evropskim integracijama, načinila je značajan korak, izraz dobre volje prema dijalogu Beograda i Prištine, jer je razrešila gordijev čvor u vezi sa regionalnim predstavljanjem Kosova i u tom kontekstu Srbija je sebe izvukla iz neke vrste samoizolacije", rekla je Joksimović.

Izvor[уреди]