EU treba da kaže da za Balkan važe druga pravila

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. decembar 2012.
Podgorica/ Crna Gora (Beta) Potpredsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović izjavio je u subotu da nije saglasan s mnogim stvarima koje se Crnoj Gori nameću kroz proces evropskih integracija i ocenio da bi EU državama Balkana trebalo „otvoreno da saopšti da ista pravila ne važe za sve“.

Marović je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa problematizovao odnos Evrope prema Balkanu u smislu pravila koja se postavljaju zemljama regiona i zapitao se: „Da li je Evropa jednaka za sve“.

„Ja se ne mogu složiti sa mnogim stvarima. Bili smo primorani da ukinemo klevetu, a u Evropi nema nijedne velike zemlje koja je to ukinula. Zašto nas Evropa ne pouči svojim primerima nego od nas traži to? Zašto od nas, na primer, Evropa traži dvotrećinsku većinu za izbor tužioca? Da li se to kod njih dešava? Da li je Evropa jednaka za sve“, pita se potpredsednik vladajućeg DPS-a.

Marović, koji je nedavno preuzeo koordinaciju rada najjače crnogorske stranke, ocenio je da EU treba otvoreno da saopšti zemljama regiona da „one moraju da plate veću cenu i da Evropa smatra Balkan malo problematičnijim (od drugih regiona)“.

Možda je to ključ, ali onda taj razgovor moramo svesti na otvoreni nivo i otvoreno reći: „Vi ste problem na Balkanu i mi vas ne smatramo jednakim. Za vas moraju da važe posebna pravila“, kazao je Marović.

Komentarišući ocene iz Brisela da Crna Gora nema merljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Marović je ocenio da su zahtevi iz Brisela „opominjući za sve, i da je obaveza Crne Gore da primenjuje zakon i odgovori na zahteve EU“.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg