Пређи на садржај

EU traži proboj u dijalogu Beograda i Prištine do februara

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

30. oktobar 2012.
Priština-  (Beta) Evropska unija od Beograda i Prištine očekuje proboj u dijalogu do februara 2013. godine kada Unija obeležava 20 godina od sporazuma iz Mastrihta, piše u ponedeljak Koha ditore.

Kako navodi prištinski dnevnik, pozivajući se na neimanovane evropske diplomate, normalizacija odnosa bi trebalo da reafirmiše integraciju Balkana u EU i stavi do znanja da je to proces bez alternative.

Prema rečima izvora, od Beograda i Prištine se do februara traži postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kao i otvaranje kancelarija za vezu dve strane u Beogradu i u Prištini.

Među temama razgovora je i pitanje severa Kosova. EU će zatražiti od Srbije da prekine ostvarivanje državnih funkcija na Kosovu, ali će se od Kosova zatražiti da prihvati "sever kao nešto drugačije".

Među temama prvog sastanka će biti otvaranje kancelarije za veze Kosova u Beogradu, odnosno Srbije u Prištini.

Upravo to diplomate vide kao najbolji put da se dokaže "vidljivi napredak ka normalizaciji odnosa sa Kosovom", što je za Beograd jedan od glavnih uslova da dobije datum pregovora o članstvu u EU, navela je Koha.

Izvor[уреди]