EU planira evakuaciju svojih građana iz Libije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. фебруар 2011.
BRISEL, 21. februara 2011. (Beta-AFP) - Evropska unija priprema planove evakuacije svojih građana iz Libije, posebno iz istočnog grada Bengazija, uporišta opozicije, rekla je u ponedeljak španska ministarka spoljih poslova Trinidad Himenez.

"Vrlo smo zabrinuti, koordinišemo moguću evakuaciju građana Evropske unije iz Libije, posebno iz Bengazija", rekla je ona novinarima na margini sastanka ministara EU za spoljne poslove i evropska pitanja u Briselu.

U protestima u Libiji protiv vlasti Muamera Gadafija poginulo je najmanje 233 ljudi od početka demonstracija pre šest dana. Samo juče u Bengaziju je stradalo 60 osoba, prema novom bilansu nevladine organizacije Hjuman rajts voč.

EU nema ovlašćenje da naredi svojim zemljama članicama da evakuišu građane iz neke strane zemlje, ali ministri mogu da se slože oko koordinisane akcije u takvim slučajevima, navodi agencija AP.

EU je osudila represiju protiv mirnih demonstrnanata u Libiji i pozvala libijske vlasti da budu uzdržane prema demonstrantima.


Извор[уреди]