EU od 2007. uložila milijardu evra za regionalnu saradnju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. новембар 2010.
BEOGRAD, 3. novembra 2010. (Beta) - Od 2007. do danas Evropska unija (EU) je uložila više od milijardu evra za poboljšanje regionalne i prekogranične saradnje na Balkanu, izjavio je u sredu predstavnik delegacije EU u Srbiji Adriano Martins.

Martins je na okruglom stolu o regionalnom ekonomskom povezivanju kazao da će EU nastaviti da podržava reforme važne za pristupanje zemalja regiona EU. "Brže pristupanje EU zahteva regionalnu ekonomsku saradnju i reforme tržišta", rekao je on i dodao da je saradnja zemalja regiona značajno napredovala.

On je dodao da zemlje moraju da iskoriste "period obuke" i vreme koje imaju pre priključenja EU za razvijanje svojih kapaciteta i restrukturiranje ekonomije.

Martins je istakao CEFTA kao jednu od najznačajnijih inicijativa u regionalnom povezivanju. "Nastavićemo da podržavamo CEFTA i politički i finansijski", rekao je on. Martins je upozorio da se region blago i neravnomerno oporavlja od krize i dodao da još nije dostigao stope rasta koje ju imao pre krize.


Извор[уреди]