Пређи на садржај

EU izdvojila 63 miliona evra za reforme na Kosovu

Извор: Викиновости


9. novembar 2012.
Brisel/ Belgija (Beta) Evropska komisija saopštila je u petak da će sa 63 miliona evra podržati reforme na Kosovu na poljima pravosuđa i javne administracije, readmisije i reintegracije.

Delom sredstava će podstaći i razvoj privatnog sektora kroz modernizaciju u energetici i infrastrukturi, kao i investicije u obrazovanje i regionalni razvoj.

Kako je navela Komisija, izdvojena sredstva uključena su u godišnji program za Kosovo za 2012. godinu u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA).

Na sredstva izdvojena u petak će doći još 20 miliona evra koje će obezbediti kosovske vlasti i drugi donatori.

„Reforme za unapređenje efikasnosti pravosudnog sistema, poboljšanje rada javnih službi i podsticanje dinamičnijeg i održivog privatnog sektora ključni su prioritet naše pomoći na Kosovu“, istakao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je kazao da cilj reformi nije samo da pomognu Kosovu da se približi EU, već i da donesu realne promene u kosovskom društvu na dobrobit svih građana.

Godišnji IPA programa za Kosovo za 2012. uključuje odredbe koje će omogućiti Komisiji da brzo odgovori na političke prioritete za čije je sprovođenje potrebna finansijska podrška, poput dijaloga Beograd-Priština ili razgovora o vizama.

Izvor[уреди]