EU i BiH potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. jun 2008.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) - Evropska unija i Bosna i Hercegovina su u ponedeljak u Luksemburgu potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i privremeni trgovinski sporazum, čime je "učinjen važan korak na putu BiH ka EU", navodi se u zaključcima šefova država i vlada EU koji su stavili potpis na sporazume.

U ime BiH je sporazume sa EU potpisao je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić.

Evropski ministri su poručili da se teži "jačanju saradnje s Bosnom i Hercegovinom kroz sveobuhvatan okvir, stvoren ovim sporazumima, i drugim mehanizmima procesa stabilizacije i pridruživanja".

Oni su "ohrabrili sve političke snage u BiH da ujedine napore kako bi se sa snažnom odlučnošću nastavilo ostvarivanje programa reformi, uključujući prioritete, utvrđene Evropskim partnerstvom" EU-BiH.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak je izjavio da se "pred Bosnom i Hercegovinom nalazi dug put i mnogo napornog rada i kompromisa". On je istakao da je EU pokazala da želi da pomogne BiH da uspešno ostvari cilj priključenja EU, "što je jemstvo da se ta zemlja nikada neće vratiti krvavim sukobima".

Извор[уреди]