Пређи на садржај

EU da primeni Prelazni sporazum sa Srbijom

Извор: Викиновости


3. septembar 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u sredu u Briselu da Evropska unija treba da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom budući da je nova proevropska srpska vlada hapšenjem Radovana Karadžića učinila preokret u saradnji sa Haškim sudom.

Barozo je, posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem, podvukao da je hapšenje Karadžića bio, kako je rekao, istorijski događaj i naglasio da je njegovo viđenje i stav Evropske komisije da "Evropska unija mora uvažiti tu prekretnicu i da se to mora odraziti u našim odnosima".

"Odluka je u rukama članica EU", dodao je Barozo naglasivši da je nova srpska vlada u kratkom roku pružila čvrst dokaz rešenosti da Srbiju integriše u Evropu i dostigne punu saradnju sa Haškim sudom. Naglasio je da zato smatra da se "to mora uvažiti primenom trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" EU-Srbija.

Barozo je istakao da će Evropska komisija u potpunosti podržati napore Srbije da dobije status kandidata za članstvo u 2009. ali je ukazao da odluku o tome donose sve članice EU, da Srbija mora sprovesti nužne reforme i dostići pun stepen saradnje s Haškim sudom.

Извор[уреди]