Пређи на садржај

EU bez komentara na oslobađanje

Извор: Викиновости


29. novembar 2012.
Brisel-  (Beta) - Evropska unija (EU) je stavila do znanja da ne želi da komentariše odluku Haškog tribunala da bivšem komandantu Ramušu Haradinaju i još dvojici pripadnika paravojnih snaga kosovskih Albanaca ukine presude za zločine nad Srbima i nealbanskim življem.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija (EK) smatra da bi izgledi za pomirenje u regionu mogli biti dovedeni u pitanje zbog oslobađanja Haradinaja i nedavne odluke Haškog suda da takođe preinači prvostepenu presudu i oslobodi krivice bivše hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, portparol u EK Peter Stano je odgovorio da je „EK primila na znanje odluku Haškog suda“.

Ali, kako je rekao, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea, „EK ne daje osvrte na odluke Haškog suda, jer je to nezavisna institucija“.

Stano je dodao da „želi ponovo da podvuče da mi ohrabrujemo sve naše partnere u regionu (Zapadnog Balkana) da valjano nastave da delaju na pomirenju u tom području i jačanju dobrosusedskih odnosa“.

Kako su agenciji Beta nezvanično preneli evropski diplomatski izvori, u okruženju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton se očekuje da „uskoro“ u Briselu dođe do nove runde dijaloga Beograd-Priština, uz učešće Ketrin Ešton, srpskog premijera Ivice Dačića i predsednika vlade Kosova Hašima Tačija.

Na pitanje da li u EU smatraju da ozbiljno uznemirenje u javnosti, političkim i krugovima vlasti u Srbiji zbog odluka Haškog suda može dovesti do poremećaja u dijalogu Beograd-Priština, evropski diplomatski zvaničnici su ocenili da „to ne bi bilo ni u čijem interesu“.

Oni su dodali da se, „kad je reč o pravilima zapadne demokratije, mora poštovati nezavisnost sudova, makar oni donosili i odluke suprotne optužnici zbog nedostatka dokaza“.

Izvor[уреди]