EPS ulaže 80 miliona evra u HE

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. април 2011.
BEOGRAD, 13. aprila 2011. (Beta) - Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je u sredu da planira da u revitalizaciju 17 starih i izgradnju 18 novih malih hidroelektrana (HE), ukupne snage 80 megavata, uloži oko 80 miliona evra.

Kako se navodi, deo novca koji će biti uložen u revitalizaciju starih i izgradnju novih HE, oko 45 miliona evra, biće obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za čija sredstva je srpska energetska kompanija kandidovala 26 projekata.

U EPS- navode da će prva biti izgrađena HE "Prvonek" na Banjskoj reci kod Vranja koja će imati dva agregata snage od 100 i 800 kilovata (kW) i godišnje će moći da proizvodi od 2,5 do tri miliona kilovat-sati struje.

U izgradnju "Prvoneka", kako se dodaje, EPS će uložiti 1,4 miliona evra, a u rad ta HE trebalo bi da bude puštena u septembru 2011. godine.

"Oko trećine godišnje proizvodnje EPS-a, ili od 10 do 12 milijardi kilovat sati (kWh) struje, zavisno od hidroloških prilika, dolazi iz HE.Postoje potencijali za dodatnu proizvodnju od sedam milijardi, od čega iz malih HE može da se dobije 1,8 milijardi kWh", naglašava se u saopštenju.


Извор[уреди]