EPS kao zatvoreno akcionarsko društvo

Извор: Викиновости


24. септембар 2011.
IRIŠKI VENAC, 24. septembra 2011. (Beta) - Elektroprivreda Srbije (EPS) bi u prvom kvartalu 2012. godine trebalo da postane zatvoreno akcionarsko društvo što je uslov za podelu besplatnih akcija građanima, kazali su u subotu u tom javnom preduzeću.

Kako su u EPS-u rekli novinarima, u toku je popis i procena vrednosti imovine neophodne za određivanje vrednosti akcija EPS-a. Taj projekat, koji se radi u saradnji sa Energoprojektom, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. U EPS-u nisu želeli da navedu koliko je poslednja procena vrednosti imovine kompanije.

Prema zakonu o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća, građani Srbije trebalo bi da dobiju 15 odsto akcija EPS-a, ali još nije određeno koliki procenat akcija će dobiti sadašnji i bivši zaposleni u toj energetskoj kompaniji.

Prema novom zakonu o energetici, EPS do 1. oktobra 2012. godine mora da završi transformaciju kompanije i odvajanje distribucije od snabdevanja strujom kako bi se spremio za otvaranje tržišta koje će početi 1. januara 2013. godine.

Извор[уреди]