EP: Primeniti sporazum s Srbijom

Извор: Викиновости25. новембар 2009.
STRAZBUR, 25.novembra 2009. (Beta) - Evropska unije treba da primeni trgovinski sporazum sa Srbijom, zato što ga vlasti u Beogradu već primenjuju i što su ostvarile napredak u evropskim reformama, ističe se u nacrtu rezolucije o "Strategiji proširivanja Evropske unije", o kome u sredu u Strazburu raspravlja Evropski parlament (EP).

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora EP koji su pripremili ovaj dokument, pored ostalog zahtevaju da Euleks obezbedi delovanje pravne države na celom Kosovu. Oni pozivaju Evropsku komisiju da, "u granicama svojih nadležnosti i u svetlu rezolucije 1244 SB UN", pokrene i s Kosovom dijalog o ukidanju viza EU.

Odrednica o statusu Kosova pod rezolucijom 1244 SBUN je naknadno ušla u predlog rezolucije, na zahtev više poslanika raznih grupa i zemalja koji su u tom cilju podneli amandmane.

"Strategija proširivanja EU", koju je sačinila Evropska komisija, izričito stavlja do znanja da je "Kosovo pod rezolucijom 1244 SB UN", kao i da misija Euleks deluje neutralno u odnosu na status Kosova.


Извор[уреди]