EP: Moguć izvestilac o trgovini organima na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. март 2011.

Štrasbur / Francuska (Beta) - U Evropskom parlamentu u Štrazburu je u četvrtak, posle oštre rasprave, zaključeno da parlament EU mora prekinuti dugogodišnje ćutanje i imenovati izvestioca o organizovanom kriminalu na Kosovu, čiji su glavni šefovi u mnogim ključnim strukturama vlasti i na vodećim položajima.

To su agenciji Beta preneli izvori Spoljnopolitičkog odbora EP, u kojem je „iza zatvorenih vrata“ u Štrazburu saslušano izlaganje izvestioca Saveta Evrope o zločnima i trgovini organima Srba na Kosovu i u Albaniji, bivšeg švajcarskog državnog tužioca Dika Martija.

Više poslanika EP su Beti potvrdili da je, uprkos velikoj podeljenosti evropskih poslanika, žestokim napadima na Martija, ali i dosta stavova razložne podrške izvestiocu Saveta Evrope, preovladao stav da je nemoguće dalje „gurati glavu u pesak“.

Marti je na sastanku zatvorenom za novinare ponovo oštro upozorio da se do istine nikako ne može doći bez ozbiljne međunarodne istrage, a pre svega pouzdanog sistema za zaštitu svedoka, što sada nije moguće obezbediti na Kosovu.

Ključna poruka izvestioca Saveta Evrope bila je da nije rekao ništa što drugi ne znaju, već da je jedino novo to što je to rekao „glasno“.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg