EK traži od Srbije da potvrdi evropsko opredeljenje

Извор: Викиновости


4. mart 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Evropska komisija "poziva Srbiju da potvrdi opredeljenje za svoju evropsku budućnost" i ukazuje na stav Evropske unije da može biti ubrzan napredak Srbije ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo.

To se navodi u "Komunikaciji" o reformama na zapadnom Balkanu i merama da se ubrza pridruživanje zemalja tog regiona Evropskoj uniji, koju sutra treba da objavi Evropska komisija, a u koju je agencija Beta imala uvid.

"Srbija treba da odigra ključnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti, dobrosusedstva i regionalne saradnje na zapadnom Balkanu", ističe se u "Zaključcima" te analize.

Takođe se, bez komentara, konstatuje da je "skupština Kosova 17. februara usvojila rezoluciju kojom se proglašava da će Kosovo biti nezavisno" i navodi da je Evropska unija i dalje rešena da podrži politički i ekonomski razvoj Kosova.

"Kosovo, isto kao i ostali zapadni Balkan, ima jasnu i opipljivu EU perspektivu", ističe se u dokumentu i kaže da će "Evropska komisija u tom cilju upotrebiti sve raspoložive instrumente da se prevashodno pospeše demokratske reforme, dobrosusedski odnosi i ekonomski napredak".

Извор[уреди]