EK pohvalila Srbiju

Извор: Викиновости


9. јун 2011.
LUKSEMBURG, 9. juna 2011. (Beta) - Evropska komisija je ocenila da su "srpske vlasti preduzele mnogobrojne mere" da bi osujetile neosnovane zahteve za azil u nekim zemljama EU, a hitnim postupkom se donose i "dnevne odluke" o povratku lica koja nezakonito borave u EU.

Ta ocena je u polugodišnjem izveštaju o sprovođenju slobodnog viznog režima Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana, u koji je imala uvida agencija Beta.

Evropska komisija podvlači da su vlasti Srbije pokrenule i kampanju obaveštavanja o uslovima za legalno putovanje u "šengenski prostor" EU s biometrijskim pasošima, a uveden je i pojačan nadzor na granicama da se spreči zloupotreba bezviznog režima, uz proveru povratnih putnih karata, kao i dokaza o dovoljnim sredstvima za boravak u šengenskoj zoni.

To je navedeno u dokumentu koji je u četvrtak u Luksemburgu podnet Mešovitom odboru ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa evropske dvadesetsedmorice i zemalja izvan EU koje su uključene u "šengenski prostor" - Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna.

Ključna ocena izveštaja izvršnog tela EU, koja potvrđuje već data uveravanja zvaničnika Unije da zasad ne preti bilo kakva promena slobodnog viznog režima za Zapadni Balkan, glasi da je "značajno što većina putnika iz tih zemalja dolazi u dobroj veri u EU", dok samo mali broj lica, i to u preko 80 slučajeva Roma i etničkih Albanaca, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil.


Извор[уреди]