Пређи на садржај

EBRD nastavlja investiranje u Srbiju

Извор: Викиновости


7. август 2011.
BEOGRAD, 7. avgusta 2011. (Beta) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira ove godine u Srbiji investicije vredne 600 miliona evra, kazali su agenciji Beta u tom međunarodnom kreditoru.

"Plan je da ulaganja u Srbiji ove godine dostignu prošlogodišnji rekordni nivo, kada je investirano 590 miliona evra u 24 projekta. Do 1. avgusta ove godine EBRD je uložila 220 miliona evra u 12 projekata u srpskoj privredi", navode u banci.

EBRD je istakla da se planira kredit od 200 miliona evra za Železnicu Srbije, a razmatra se i pozajmica od 45 miliona evra za Elektroprivredu Srbije namenjena gradnji mini hidroelektrana.

"Uvereni smo da ćemo dostići nivo ulaganja iz 2010. godine uz investicije u finansijskom sektoru, poljoprivredi i korporativnom sektoru", naveli su u EBRD.

Govoreći o trenutnoj ekonomskog situaciji u Srbiji, kao zabrinjavajući faktor, EBRD ocenjuje visok nivo inflacije, koja je na godišnjem nivou u junu iznosila 12,7 odsto. U banci ipak očekuju da inflacija značajno padne do kraja godine.

Rizike za srpsku privredu predstavljaju i rastući spoljni dug, potencijalna izloženost uticaju krize u Grčkoj i visoka zavisnost od kredita u stranim valutama.


Извор[уреди]