Ešton: Iskren i otvoren razgovor

Извор: Викиновости


8. novembar 2012.
Brisel/ Belgija (Beta) Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo iskrenim i otvorenim razgovorom koji je u sredu vodila sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

Podsećajući da je sastanak u petak u Briselu bio nastavak dijaloga započetog 19. oktobra, u saopštenju posle susreta u sredu uveče, Ešton je navela da je sa Dačićem i Tačijem razgovarala o različitim aspektima normalizacije odnosa između dve strane.

„Oba premijera su se obavezala da nastave razgovore“, navela je Ešton, dodajući da će dijalog uskoro biti nastavljen.

„Dogovorili smo se da nastavimo rad na punoj implementaciji svih sporazuma, a pozdravili smo i rezultate koje je postigla zajednička radna grupe, koja se sastala 5. i 6. novembra, na temu integrisanog upravljanja granica“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta visoke predstavnice, dodaje se da je na sastanku razgovarano o transparentnosti "sredstava koje Srbija obezbeđuje srpskoj zajednici na Kosovu". Takođe, navodi Ešton, bilo je reči o načinima za jačanje "zaštite srpske kulturne i verske baštine na Kosovu".

„Obe strane su se dogovorile da osnuju zajedničku tehničku radnu grupu koja će pripremiti studiju izvodljivosti za autoput Niš - Priština“, dodaje se u saopšenju, u kome se na kraju naglašava da je dogovoreno i da se Eštonova uskoro ponovo susretne sa Dačićem i Tačijem.

Izvor[уреди]