Dva sindikata Vladi nude novi protokol

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" ponudiće Vladi novi protokol u kojem će zatražiti da prosvetnim radnicima plate do kraja godine budu povećane između 18 i 20 odsto, najavio je u utorak predsednik Unije sindikata Leonardo Erdelji.

"Ovo do sada nije bio prosvetni dijalog, želimo da počnemo razgovore i dijalog od početka", kazao je Erdelji agenciji Beta.

On je naveo i da je u utorak nastava potpuno bila obustavljena u oko 100 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata "Nezavisnost", dok se u više od 1.000 škola štrajkovalo skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da taj sindikat neće odustati od svojih zahteva i da će radikalizovati proteste ukoliko se bude vršio pritisak na bilo kog zaposlenog u prosveti.

Treći od četiri prosvetna sindikata - Sindikat radnika u prosveti podelio se na one koju su za nastavak štrajka i one koji su za prekid štrajka.

Sindikat obrazovanja Srbije odlučio je u utorak da prekine štrajk u školama i zvanično prihvati Protokol koji je Vlada Srbije ponudila sindikatima. Ovaj sindikat svoje članstvo ima u 747 škola.

U Ministarstvu prosvete Beti je rečeno da je danas nastava potpuno obustavljena u 72 škole, dok 780 škola održava nastavu sa skraćenim časovima na 30 minuta.


Извор[уреди]