Dva dana za rešenje pitanja slovenačke imovine u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. maj 2009.
Ljubljana/ Slovenija (Beta) - Slovenački dnevnik za privredu i finansije Finance u izdanju od četvrtka piše da su ostala još dva dana da slovenačka preduzeća regulišu status imovine iz vremena SFRJ koju imaju u Srbiji, što im do sada nije uspelo.

List navodi da Uredba vlade Srbije predviđa da se slovenačka preduzeća o statusu imovine dogovore sa srpskim "koja su tu imovinu prisvojila nakon raspada SFRJ", kao i da će, ako do toga ne dođe, "vlasništvo preći u ruke srpskog preduzeća koje bi slovenačkom isplatilo simboličnu odštetu".

"Zbog toga je slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar srpskog kolegu Vuka Jeremića pozvao da vlada u Beogradu produži rok odnosno uredbu" kojom je rok za rešenje problema produžen sa 27. februara na 31. maj, ali "zvaničnog odgovora još nema", pišu Finance.

Sporazum sa "novim vlasnicima" u Srbiji do sada je uspelo da sklopi pet slovenačkih preduzeća, a generalni direktor firme Slovenijales Mitja Pleterski je izjavio da su ta preduzeća uradila "ono što su mogla".

Извор[уреди]