Пређи на садржај

Dragutinović: Sveobuhvatno rešiti krizu

Извор: Викиновости


14. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da su predložene izmene zakona o depozitima odgovor države na svetsku finansijsku krizu čije posledice već počinju da se osećaju u Srbiji.

U objedinjenoj načelnoj raspravi o izmenama Zakona o osiguranju depozita, o izmenama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, i o izmenama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i osiguravajućih društava, Dragutinović je rekla da država mora brzo da reaguje i sveobuhvatno reši pitanja - od likvidnosti do povratka poverenja građana u bankarski sistem.

Ona je navela da u tom poslu mora postojati koordinacija i zajednički rad Vlade i Narodne banke Srbije. Prema njenim rečima, kriza utiče na pad priliva kapitala što znači manju likvidnost.

"Nema razloga za paniku. Odgovor države je promena zakona o osiguranju depozita i država će garantovati depozit od 50.000 evra. Limit je povećan sa 3.000 na 50.000", rekla je Dragutinović i navela da su zemelje EU i zemlje okruženja to isto učinile.

Извор[уреди]