Пређи на садржај

Državni vrh Srbije s čelnicima EU

Извор: Викиновости


3. septembar 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Delegacija Srbije na čelu s predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem danas će u Briselu s čelnicima Evropske unije razmotriti izglede da stupi na snagu privremeni trgovinski sporazum, a biće reči i o razvoju u regionu, uključujući Kosovo.

Srbija može očekivati podršku EU u nastojanju da dobije status kandidata za članstvo, verovatno u prvoj polovini iduće godine, ali najpre mora doći do kraja u saradnji s Hagom, što znači i hapšenje dvojice preostalih odbeglih optuženika, rekli su izvori EU.

Takođe u srpskom parlamentu mora što pre biti ratifikovan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU - Srbija i usvojeno više od 30 zakona od bitnog značaja za sprovođenje evropskih reformi.

Srpska delegacija, u kojoj su i potpredsednik Božidar Đelić i šef diplomatije Vuk Jeremić sastaće se s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, evropskim komesarom Olijem Renom, visokim predstavnikom Havijerom Solanom i predsednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Peteringom.

Извор[уреди]