Država stvara i štiti monopoliste

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. септембар 2010.
BEOGRAD, 21. septembra 2010. (Beta) - Država je glavni krivac što u Srbiji posluju kompanije koje zloupotrebljavaju monopolski položaj i dogovaraju se sa konkurencijom o cenama, ocenili su učesnici rasprave "Monopoli i karteli u privredi Srbije".

"U javnosti se stvara utisak da država pravi strategiju borbe protiv monopola, a ona je ta koja ih je i napravila", rekla je profesorka Ekonomskog instituta Danica Popović.

Popovićeva je na skupu koji je u Narodnoj banci Srbije organizovao Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, istakla da država visokim carinama, ali i skrivenim načinima, štiti monopoliste.

Jedan od tih skrivenih načina je, kako je objasnila, onemogućavanje velikim inostranim lancima da dobiju povoljne lokacije za poslovanje u Srbiji i sprečavanje konkurencije u uvozu određene robe, kako bi odabrani uvoznici ostvarivali veliku dobit.

Pomoćnik ministra za trgovinu Dušan Protić je ukazao da loši propisi više ne mogu da budu opravdanje Komisiji za zaštitu konkurencije da donosi rešenja koja će sprečavati monopole i da kažnjava narušavanje tržišne utakmice, jer je novi Zakon o zaštiti konkurencije usaglašen sa pravila Evropske unije.


Извор[уреди]