Država duguje građevinarima 600 do 700 miliona evra

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


20. октобар 2009.
Beograd-  (Beta) Dugovanje države građevinarskoj industriji Srbije i dalje je od 600 do 700 miliona evra, što je oko 50 odsto ukupnog godišnjeg prihoda te grane, saopštila je u utorak Privredna komora Srbije.

Potpredsednik PKS Anđelko Kovačević na sednici Udruženja za građevinarstvo PKS kazao je da tačnih podataka o dugovanju nema, jer dužnici, kao što su lokalne samouprave i javna preduzeća, ne žele da kažu kolika su nenaplaćena potraživanja, dok potražioci bez buke u javnosti pokušavaju da dobiju novac koji su zaradili.

Na sednici Udruženja za građevinarstvo on je kazao da ta dugovanja povećavaju nelikvidnost građevinskih kompanija, pa se kao mera za oporavak srpskog građevinarstva, predlaže ili hitno izmirenje duga ili kompenzovanje dugova građevinskih preduzeća prema državi po osnovu poreza i doprinosa.

Kovačević je kazao da građevinci zahtevaju i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) po naplati izvedenih radova, a ne pre toga, kao i smanjenje poreza i doprinosa, te primenu posebne stope PDV-a od osam odsto za sirovine. Od države se traži i regulisanje rada stranih građevinskih kompanija, za koje bi se izdavale licence po posebnim kritetijumima, vodeći racuna o zaštiti srpskih građevinaca, ali i otvorenosti tržišta da ne bi došlo do bilo kakvog monopola.


Извор[уреди]