Dosadašnji poslanici srpske manjine potvrdili svoje mandate

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. novembar 2007.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) - Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, u izbornoj jedinici za nacionalne manjine sva trojica dosadašnjih poslanika koji su u Saboru predstavljali srpsku nacionalnu manjinu potvrdili su svoje mandate i u novom sazivu parlamenta.

Državna izborna komisija objavila je prve rezultate izbora za srpsku manjinu u okviru manjinske liste u 12. izbornoj jedinici, na kojoj najviše do sada prebrojanih glasova imaju kandidati Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Ratko Gajica.

Prema tim rezultatima, prvi na listi srpske nacionalne manjine je Milorad Pupovac sa 26,26 posto osvojenih glasova, drugi je Vojislav Stanimirović sa 23,12 posto glasova, a treći je Ratko Gajica sa 14,94 posto glasova.

Milorad Pupovac je za Hrvatsku televiziju izjavio da veruje da bi srpska manjina i u devetoj izbornoj jedinici mogla osvojiti jedan mandat na redovnoj listi, iako je prema prvim rezultatima SDSS na toj listi osvojio ispod jedan odsto glasova birača.

Pupovac je, na pitanje novinara da li je spreman na ministarsko mesto u eventualnoj novoj vladi HDZ-a čiji je SDSS bio koalicioni partner u prošlom sazivu parlamenta, odgovorio da njegovoj stranci nisu toliko važna ministarska mesta, već politički program koji će ponuditi nova vlada.

"Ako takav program bude odgovarao SDSS-u, mi ćemo naći osobu koja će ući u tu vladu, nezavisno o tome ko će je formirati", rekao je Pupovac.

Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima koje je posle 21.00 čas objavila Državna izborna komisija, do sada vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima malu prednost nad opozicionom Socijaldemokratskom partijom (SDP) od svega dva odsto glasova.

Državna izborna komisija je upozorila da je reč o podacima obrađenim na manje od deset odsto glasačkih mesta, koji još nemaju snagu konačnih rezultata, kao i da u prve nezvanične rezultate nisu uračunati glasovi dijaspore.

Извор[уреди]