Dokumentarni film o Lavu Tolstoju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. новембар 2009.
Moskva-  (Beta-AFP) Rusija priprema dokumentarni film o poslednjim godinama života pisca Lava Tolstoja, za koji će koristiti isključivo snimke iz tog doba.

Film bi trebalo da stigne u bioskope širom sveta za godinu dana, na 100. godišnjicu smrti autora romana "Rat i mir" i "Ana Karenjina".

"Ganuli su me snimci koje sam video", rekao je novinarima Sergej Seljanov, producent dokumentarnog filma "Lav Tolstoj, živi genije".

"Ušao sam u ovaj projekat zato što mi se dopala jednostavna priča o komplikovanom čoveku. Želim da posle gledanja filma ceo svet oseti ono što sam ja osetio", dodao je on.

Godine 1908, grof Lav Tolstoj (1828-1910) prvi put je krišom snimljen na svom imanju u rodnom mestu Jasna Poljana. Nešto kasnije, kamermanima je odobreno da zvanično snimaju proslavu piščevog 80. rođendana.

Na snimcima se vidi Tolstojeva porodica koja rado pozira pred kamerama, a snimljen je i pisac u šetnji.

Autori dokumentarca obećavaju da će snimke obraditi na najbolji mogući način, uz pomoć digitalne tehnologije.

"Film neće biti obični dokumentarac. U njemu neće biti nijedne izgovorene reči, samo titlovi i muzika. Neće sadržati nijedan snimak sačinjen u današnje vreme. Pokušaćemo da se vratimo u eru nemog filma", rekao je autor i koproducent filma Andrej Derjabin.

Prema njegovim rečima, 12 zemalja je već izrazilo interesovanje za prikazivanje filma a među njima su SAD i Australija.

Lav Tolstoj je umro 20. novembra 1910. u 83. godini.


Извор[уреди]