Dogovoren investicioni okvir za zapadni Balkan

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. октобар 2009.
London-  (Beta) Evropska komisija, međunarodne finansijske institucije i članice EU složile su se oko novih sredstava za projekte na zapadnom Balkanu, posebno na sektorima infrastrukture, malih preduzeća i povećanja energetske efikasnosti.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska komisija, Evropska investiciona banka (EIB) i Razvojna banka Saveta Evrope dogovorile su se oko Investicionog okvira za zapadni Balkan za koji će zajedno obezbediti pomoć i kredite za finansiranje prioritetnih projekata.

Sredstva će biti za projekte u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu, objavljeno je u sredu na sajtu EBRD.

Evropska komisija do sada je dodelila 110 miliona evra za podršku finansiranju opštinskih infrastrukturnih projekata i tehničku pomoć. Ta sredstva sada su deo Zajedničkog fonda za pomoć. Razvojna banka Saveta Evrope, EIB i EBRD obavezale su se da izdvoje po deset miliona evra za tehničku i drugu pomoć, a zemlje EU i drugi donatori pozvani su da daju doprinos preko Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan kojim upravljaju EIB i EBRD.


Извор[уреди]