Dogovor vlade i opozicije o jeziku i državljanstvu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. август 2011.
Подгорица-  (Beta) - Vlada i opozicija u Crnoj Gori postigli su u ponedeljak načelni dogovor oko upotrebe srpskog jezika u školama i promene Zakona o državljanstvu, što je uslov opozicije da podrži izborni zakon od čijeg usvajanja zavisi dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić je novinarima posle sastanka opozicije sa premijerom Igorom Lukšićem saopštio da se "došlo do određenih rešenja" oko izmena Zakona o opštem obrazovanju i Zakona o crnogorskom državljanstvu i ocenio da je "vlada napravila veliki iskorak".

Mandić je saopštio da je vlada spremna na izmene tih akata što bi dovelo do kompromisa oko izbornog zakona čije je usvajanje nedavno odloženo sedmi put.

Predsednik Nove je naveo da dogovor "podrazumeva da se svim građanima koji su imali ličnu kartu Crne Gore i druga lična dokumenta Crne Gore omogući sticanje crnogorskog državljanstva po skraćenoj proceduri", dok bi promene obrazovnog zakona omogućile "obrazovanje na srpskom jeziku i uvođenje nastavnog predmeta srpski jezik koji bi bio obavezan".

Potpredsednik Pokreta za promjene Branko Radulović ocenio je da sastanak pokazuje da je "kompromis u Crnoj Gori moguć", ali je kritikovao stav predsednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je protiv izjednačavanja crnogorskog i srpskog jezika i koji je uslove opozicije nazvao "političkom ucenom".

"Ukoliko Krivokapić uskoro ne pokrene proceduru izmene, opozicija će predložiti izmene dva zakona", kazao je Radulović, najavljujući do kraja meseca vanredne sednice parlamenta oko jezika i državljanstva.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg