Dodeljene nagrade 57. festivala Kratki metar

Извор: Викиновости4. април 2010.
BEOGRAD, 4. aprila 2010. (Beta) - Gran pri 57. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je u subotu uveče svečano zatvoren u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, pripao je američkoj rediteljki Jun Suh za film "Grad granica" koji govori o pravima homoseksualaca u Jerusalimu.

Nagradu je u ime rediteljke Jun Suh primio izraelski političar Sar Natenel, koji se javno deklarisao kao homoseksualac i ipak uspeo da postane odbornik u gradskoj skupštini Jerusalima.

Sar Natenel je tom prilikom pročitao pismo rediteljke u kome ona zahvaljuje žiriju, organizatorima festivala i beogradskoj publici i u kome navodi da je upravo Sar Natenel svojom hrabrošću doprineo da film bude snimljen.

Zlatna plaketa Beograd za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa pripala je španskom reditelju Pau Kamarasi za film "Ona", a za najbolji film domaćeg takmičarskog programa reditelju Vladimiru Petroviću za film "U redu, pobedio sam".

Zlatna medalja Beograd za najbolji dokumentarni film u kategoriji međunarodnog takmicarskog programa pripala je španskom reditelju Venturi Duralu za film "Oproštaj", a za najbolji animirani, kratki igrani ili eksperimentalni film, francuskom reditelju Stefanu le Laju za film "Razglednica".

Zlatna medalja u kategoriji domaćeg takmičarskog programa za najbolji dokumentarni film pripala je Luki Popadiću za film "Edmund u Kneževcu", za najbolji animirani film Mariji Milanović Lazarevski za film "Kosmonaut lutalica", za kratki igrani film, autorki Maši Nešković za film "Bez traga", dok je za najbolji eksperimentalni film nagradu dobila Irena Ristić za film "Apetit".

Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova pripala je Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koji je producirao 12 filmova koji su bili prikazani na ovogodišnjem festivalu.

U takmičarskom programu 57. festivala prikazano je 82 ostvarenja, u nekoliko kategorija - 33 u domaćoj i 49 u međunarodnoj selekciji. Na Festivalu su održana još dva, posebna takmičarska programa - "Vrelo" i "Oko ponoći", a prikazano je i 100 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, u okviru nekoliko specijalnih programa.

Na otvaranju festivala uručena je nagrada za životno delo autoru animiranih filmova Borislavu Šajtincu, a takođe je priređena i retrospektiva njegovih filmova.


Извор[уреди]