Dodeljene hongonške filmske nagrade

Извор: Викиновости

19. април 2010.
HONGKONG, 19. aprila 2010. (Beta) - Film "Bodyguards and A s s a s s i n s" Tedija Čena, istorijska drama o životu kineskog nacionalistickog lidera Sun Jat-sena, dobio je osam priznanja na svečanoj dodeli hongkonških filmskih nagrada.

Film, u kojem igraju Doni Jen, Nikolas Tse, Sajmon Jam i Toni Leung Ka-Faj, pobedio je u kategorijama najbolji film, režija, epizodna muška uloga i koreografija, prenose svetske agencije. Osnivač moderne Kine Sun Jat-sen, kojeg Kinezi smatraju "ocem nacije", bio je prvi predsednik Republike Kine posle sloma kineskog carstva 1911. Osnovao je KMT, nacionalističku partiju koju su komunisti porazili 1949, nakon čega su nacionalisti pobegli na Tajvan, a njegova Republika Kina postala je Narodna Republika Kina.

Niskobudžetni film "E c h o e s of the Rainbow" Aleksa Loua, sa radnjom 1960-ih godina u Hongkongu, nagrađen u februaru na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, dobio je četiri nagrade, uključujući priznanja za scenario i najboljeg glumca. Za najbolju glumicu proglašena je Vaj Jing-hung, za film "At the End of Daybreak".


Извор[уреди]