Dobri odnosi Srbije i NATO

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. март 2011.
BEOGRAD, 28. marta 2011. (Beta) - Predstavnik češke ambasade u Beogradu Jirži Kalašnjikov ocenio je u ponedeljak da NATO ima dobre odnose sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane, ali da nema aktivnosti na učlanjenju Srbije u taj savez.

Prema njegovim rečima, Kalašnjikov je ocenio da Srbija ima potencijal da te odnose dodatno unapredi.

Kalašnjikov je na tribini "Novi strateški koncept NATO - bezbednost nakon Lisabona" u Aeroklubu u Beogradu ocenio da NATO nakon svog samita u Lisabonu novembra 2010. godine aktivno radi na razvijanju partnerstva sa zemljama koje nisu članice tog saveza, pre svega sa Rusijom.

Skup su organizovale nevladina organizacija Transkonflikt i ambasada Češke, koja je zadužena za kontakte NATO-a i Srbije.

Doktorantkinja na Kraljevskom koledžu u Londonu Jelena Petrović ocenila je da su pred Srbijom tri mogućnosti kada je reč o saradnji sa NATO-om - da ostane u sadašnjem statusu pasivnog člana programa Partnerstvo za mir, da se aktivira i iskoristi što više mogućnosti tog programa ili da postane punopravna članica NATO-a. Prema njenim rečima, pasivna Srbija koja je okružena članicama NATO nije suviše interesantan sagovornik za Severnoatlantsku alijansu.


Извор[уреди]