Do proleća 20 aviona za Irak

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. децембар 2010.
BEOGRAD, 1. decembra 2010. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je u sredu da će do proleća biti isporučeno svih 20 aviona "lasta 95" za iračko vazduhoplovstvo, nakon čega će početi proizvodnja za potrebe Vojske Srbije (VS).

Nakon obilaska fabrike "Utva" u Pančevu, Šutanovac je novinarima rekao da će dinamika izrade aviona za VS biti nešto sporija nego za Irak zbog nedostatka novca.

Šutanovac je izrazio uverenje da pančevačka "Utva" može da proizvodi i druge stvari osim aviona i kao primer naveo ideju da se u toj fabrici proizvodi domaća bespilotna letelica za VS i za izvoz.

On je podsetio da je proteklih nekoliko godina u obnovu kapaciteta fabrike uloženo 180 miliona dinara i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je zapošljavanjem novih radnika znatno poboljšana starosna struktura.

Ministar je rekao da je avion "lasta 95" tehnološki najpoželjniji proizvod domaće vojne industrije koji, prema njegovim rečima, omogućava kvalitetno školovanje mladih pilota i uštedu u gorivu i do 500 evra na sat leta.


Извор[уреди]