Dnevni avaz: Zakazala diplomatija BiH

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јул 2009.
Sarajevo-  (Beta) Zahvaljujući svojim diplomatijama Srbija i Crna Gora su, za razliku od BiH, pridobile Nemačku i Belgiju koje su bile glavni protivnici stavljanja zemalja zapadnog Balkana na belu šengen listu, piše u sredu sarajevski Dnevni avaz.

"Izuzev Makedonije, koja je u celosti ispoštovala sve što je Brisel od nje zatražio kao preduslov ukidanja viza, Srbija i Crna Gora za to što su se našle u predlogu Evropske komisije za ukidanje viznog režima mogu zahvaliti svojoj diplomatiji, koja je na vreme uočila problem, odnosno protivljenje Nemačke i Belgije, i rešila ga u svoju korist", piše u tekstu.

List navodi da je u BiH kasno shvaćeno u kojim zemljama leži problem, ističući da se reakcija Ministarstva inostranih poslova, sa Svenom Alkalajem na čelu, zasnivala na instrukciji bosanskohercegovačkim diplomatskim predstavništvima u Nemačkoj i Belgiji da "ispitaju koji su razlozi protivljenja".

"No, ozbiljna diplomatska akcija, kakvu su u tim zemljama imali predstavnici Srbije i Crne Gore, s naše strane je izostala", navodi se u tekstu.


Извор[уреди]