Пређи на садржај

Divjak traži povratak u BiH

Извор: Викиновости


9. јун 2011.
SARAJEVO, 9. juna 2011. (Beta) - Penzionirani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, zatražio je da mu se u što kraćem roku omogući povratak u Bosnu i Hercegovinu.

Divjak je u martu uhapšen u Austriji, na zahtev Srbije koja ga tereti za zločin koji se desio 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Divjak je uputio pismo predsedniku, kancelaru, ministru vanjskih poslova i ministarki pravde Austrije u kojim moli da mu se omogući povratak u Sarajevo, uz obaveštenje da je njegov advokat predočio austrijskom tužilaštvu dokaze koji pobijaju navode iz srpske optužnice.

Prema Divjakovim rečima, njegovo ime se "ne nalazi na poternici Haškog tribunala niti na Interpolovoj crvenoj poternici".

Kako se navodi u saopštenju iz Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", čiji je Divjak izvršni direktor, on je izrazio nadu da će austrijske vlasti "preduzeti adekvatne mere za njegov povratak u Bosnu i Hercegovinu".


Извор[уреди]