Пређи на садржај

Direkcija postaje agencija za restituciju

Извор: Викиновости10. август 2011.
Србија -  (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je u sredu da će Direkcija za restituciju, zbog velikog obima posla, prerasti u agenciju za restituciju.

Restitucija je veći posao od privatizacije, a predviđeni novčani deo od dve milijarde evra prevazilazi sumu za vraćanje stare devizne štednje, rekao je Đelić na okruglom stolu o restituciji, koji je održan u pres centru Tanjuga.

Đelić je ponovio da su osnovni principi Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, ispravljanje nepravde koja je naneta posle Drugog svetskog rata i da se u naturi vrati sve što je moguće.

Kako je rekao, izuzeci su predviđeni u slučajevima kad bi vraćanje imovine u naturi kršilo stečena prava novih vlasnika i kad je imovina neophodna za funkcionisanje države.

U dosadašnjem toku javne rasprave, koja će trajati do 2. septembra, prema rečima Đelića, stari vlasnici i drugi učesnici su dali korisne primedbe, ali je vidljivo da nema saglasnosti da li treba uvesti i zamensku restituciju (supstituciju), koju nacrt nije predvideo.

Извор

[уреди]