Пређи на садржај

Dijalog nastavljen, u žiži Sever i srpske institucije

Извор: Викиновости


20. februar 2013.
Brisel/ Belgija (Beta) U Briselu je u sredu nastavljena runda dijaloga Dačić-Ešton-Tači, čija je glavna tema sever Kosova i uspostavljanje novih srpskih institucija, uz povlačenje neposrednog prisustva Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pravosuđa, rekli su izvori Evropske komisije.

Brisel
Слика: Michal Osmenda.

Po rečima portparolke Ketrin Ešton Maje Kocijančič, razgovori su nastavljeni „u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine“.

Ova, po oceni čelnika Evropske unije, ključna runda dijaloga za put Srbije, kao i Kosova, ka evropskoj integraciji, počela je u utorak, a prekinuta je posle višečasovnih razgovora visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i premijera vlade u Prištini Hašima Tačija.

Dačić i Tači su se potom konsultovali sa svojim saradnicima i, kako je rečeno, ostali su u vezi i nastavili raspravu oko ključne teme kosovskog severa i srpskih institucija na Kosovu koje bi bile uklopljene u sistem vlasti u Prištini.

Te srpske institucije u sklopu zajednice srpskih opština, kako je predočio Dačić, ostale bi povezane i s Beogradom, a Tači je rekao da je cilj da „kosovski Srbi budu uklopljeni u institucije Kosova“.

Stav je Srbije da bi se autonomijom srpskih zajednica na Kosovu obezbedilo delovanje prelaznih vlasti u Prištini na teritoriji celog Kosova, što je u skladu s rezolucijom 1244 SB UN, a što znači da se ne dira u konačni status Kosova i u Prištini jednostrano proglašenu nezavisnost, koju ne priznaju Srbija i brojne članice UN .

U Briselu su se juče predveče takođe sastali srpski premijer Dačić i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

Izvor[уреди]