Dijalog Beograd-Priština samo uz pomoć EU, ne UN

Извор: Викиновости


11. септембар 2010.
BRISEL, 11. septembra 2010. (Beta) - Evropska unija je ta koja treba da pruži "dobre usluge" za razgovor Beograd-Priština i evropska dvadesetsedmorka nudi da to bude u Briselu, a posrednik u tome ne bi trebalo da budu UN, izjavila je u subotu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Ešton je to rekla na završetku zasedanja šefova diplomatija EU i time odgovorila na pitanje agencije Beta kako gleda na ponudu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da i UN učestvuju u pružanju "dobrih usluga" u očekivanom dijalogu Beograd-Priština.

Saradnici visoke predstavnice Ešton su naveli da je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija "jasna" i da govori o tome da će dijalog Srbije i Kosova biti pokrenut uz posredovanje Evropske unije. Ona je istakla da dve strane, Beograd i Priština, treba da odluče gde, kako i kad će krenuti dijalog.

Ketrin Ešton je okolišno odgovorila na pitanje Bete da li iz rasprave ministara inostranih poslova EU proizilazi da bi posle usvajanja zajedničke rezolucije Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN o Kosovu sad mogla da se postigne jednoglasnost o zahtevu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.


Извор[уреди]