Deset godina od pregovora u Rambujeu

Извор: Викиновости


6. februar 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Na današnji dan pre deset godina, u dvorcu Rambuje kod Pariza, počela je mirovna konferencija o Kosovu, na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu "nije dao rezultate, jer se nije pošlo od temelja, već od krova".

On je dalje rakao da je sastanak u Rambujeu bio sastanak na kome se delegacije dve strane, koje je trebalo da razgovaraju i postignu sporazum, "nikada nisu sastale, da pravila za rad sastanka nikada nisu utvrđena i da je rezultirao u izjavi, a ne u sporazumu, kako uobičajeno rezultiraju takvi sastanci".

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt grupa.

Извор[уреди]