Deset filmova u trci za Oskara za najbolji film

Извор: Викиновости


25. јун 2009.
Beverli Hils-  (Beta) Za Oskara za najbolji film od naredne godine nadmetaće se deset ostvarenja, dvostruko više nego do sada, saopštila je američka akademija za film, prenose svetske agencije. Predsednik akademije Sid Ganis kazao je na konferenciji za novinare da je takva odluka doneta kako bi više kvalitetnih filmova dobilo priliku da se nadmeće za Oskara.

Novo pravilo prvi put će biti primenjeno pred dodelu Oskara 7. marta 2010. Deset filmova u konkurenciji za najprestižnije filmsko priznanje u SAD ipak neće biti novina, pošto se toliko ostvarenja nadmetalo za Oskara i 1930-ih i 1940-ih godina.

Ganis je objasnio da se uprava akademije odlucila na izmenu pravila pošto prošle godine veliki broj kvalitetnih filmova nije dobio priliku da se takmiči za Oskara. "Nominovali smo pet, ali je prošle godine bilo još mnogo odličnih filmova", objasnio je. Ganis je kazao i da će novo pravilo omogućiti da u najuži izbor za Oskara dođu i dokumentarni, strani, animirani filmovi i komedije, koji se obično ne kotiraju dobro pred objavljivanje nominacija.


Извор[уреди]