Definisati načine korišćenja javnih sredstava u medijima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Država treba da se povuče iz vlasništva u medijima, potrebno je utvrditi ko su vlasnici medija u Srbiji i definisati načine korišćenja javnih sredstava u medijima, ocenjeno je u četvrtak na konferenciji u Beogradu povodom 15 godina razvoja nezavisnih medija u Srbiji.

Na konferenciji u organizaciji američke Agencije za razvoj (USAID) i Ajreksa (Irex), pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Kolarević rekao je da će privatizacija medija biti nastavljena.

"Država pomaže iz budžeta samo tri (medijske) organizacije", kazao je Kolarević i najavio da će sva ostala davanja za medije iz javnih sredstva ići na projekte, javno i transparentno.

Kolarević je naveo da će se intenzivno razgovarati o svim problemima u medijima i najavio da će u petak biti održana rasprava o vlasništvu u medijima, a u subotu o medijskoj strategiji.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski rekao je da ima nekoliko modela preko kojih bi se javna sredstva distribuirala i drugim medijima, a ne samo javnom servisu.

On je naveo da je zakonska obaveza javnog servisa da 10 odsto svog programa nameni nezavisnim produkcijama i da ih poziva na konkurse, ali da je problem što se to ne radi i što država najviše krši medijske zakone.

Medijski ekspert iz Slovenije Sandra Bašić kazala je da se sva sredstva iz budžeta za medije, koja uključuju sredstva prikupljena od pretplate i subvencije medijima, moraju davati na osnovu jasno definisanog javnog interesa.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg